low-batterylow-battery

O mare problema a smartphone-urilor, dar si a gadget-urile de orice fel, este bateria care tine prea putin timp. Atunci cand avem mai mare nevoie de telefon, tot ceea ce nu vrem sa vedem pe ecranul smartphone-ului este mesajul „LOW battery”. Insa, in viitorul apropiat aceasta problema isi va gasi rezolvarea sau cel putin asa spun cercetatorii de la Stanford.

Majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri au o nemultumire cu privire la autonomia scazuta a gadget-urilor. Cercetatorii de la Stanford vin in sprijinul detinatorilor de smartphone cu o  inventie, si anume, o noua baterie pe baza de litiu care dureaza mult mai mult timp.

Cercetatorii spun ca bateriile li-on de pe piata actuala nu sunt eficiente mai deloc. Tehnica avansata de acum permite folosirea unei cantitati mai mare de litiu in anod, datorita unui scut de carbon nanoscopic care tine sub control acea parte instabila din punct de vedere chimic a bateriei.

Rezultatul este o baterie cu un pachet de putere care sa dureze considerabil mai mult, care nu se va descompune rapid si care ramane relativ sigur. Steven Chu, fostul secretar american al Energiei, crede ca un telefon mobil echipat cu aceste celule de litiu ar putea prelungi de aproape 2-3 ori durata de viata a bateriei, fata de o baterie obisnuita.

De altfel, aceasta inventie va putea fi aplicata si in celelalte domenii, cum ar fi industria auto. Vehiculele electrice vor avea si ele la randul lor o autonomie de doua-trei ori mai mare datorita unei astfel de baterii. Desi totul este in stare de proiect, pana la realizarea acestor baterii vor trebuie efectuate multe cercetari la care se adauga munca inginerilor priceputi. Cu toate acestea este foarte posibil ca in viitorul apropiat gadget-urile portabile sa functioneze in regim normal mai mult de o zi, fara a fi conectate la o priza.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *