Depresia este boala cel mai des intalnita, mai ales in ultima vreme. Statisticile nu infirma acest lucru, ba chiar dimpotriva, il afirma.
Astfel, Statele Unite prezinta un procent de peste 9% de persoane diagnosticate cu depresie. Pe locul doi se afla Ucraina, cu 9,1%. Aceasta cifra este oarecum surprinzatoare, nu pentru ca viata nu ar fi grea acolo (stim cu totii ca este), ci pentru ca tari europene fost-comuniste prezinta cifre mici ale diagnosticarii cu aceasta tulburare. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca inainte de trecerea la democratie, depresia era un concept putin cunoscut in aceasta zona, iar multi oameni tot nu accepta depresia ca fiind ceva serios.
Surprinzator, pe locurile trei si patru se afla Franta, respectiv Olanda. Franta are un procent de 8,6%, in timp ce Olanda se apropie de 7%, cu cele 6,9% procente ale ei. Un scor asemanator il are si Columbia, cu 6,8% de persoane diagnosticate cu depresie.
In majoritatea cazurilor, aceste tulburari au aparut din cauza situatiei economice. Desi Franta, Olanda si Statele Unite sunt cateva dintre cele mai dezvoltate tari ale lumii, criza economica le-a afectat foarte mult, tocmai din cauza dezvoltarii. Ca urmare, multi oameni si-au pierdut locul de munca. O alta cauza este numarul imigrantilor, care lucreaza mai mult, pentru mai putini bani. Fie ca vorbim de romani sau nigerieni, acesti oameni starnesc invidia localnicilor, carora le „fura” locurile de munca.
Topul celor mai „depresive” tari este completat de Liban si Belgia, cu procente de peste 6%, Spania si Mexic cu aproape 5% si Italia, cu un scor ce se apropie de 4%, anume 3.8%
Romania se confrunta si ea cu cresterea numarului persoanelor diagnosticate cu depresie. In grupa de varsta de peste 50 de ani, 5,2% dintre persoane au fost diagnosticate ca fiind depresive, iar numarul lor este in continua crestere.