bere

Geneticienii se joaca cu drojdie modificata genetic cu scopul de a crea noi arome de bere care nu au mai existat anterior, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Wisconsin- Madison.

In anii 1500, berarii germani au descoperit ca depozitarea berii in pesteri a facut ca gustul acestei bauturi sa fie si mai clar. Ei bine, acest lucru se intampla in necunostinta, deoarece se hibridiza o tulpina de drojdie numita Saccharomyces cerevisiae, prin combinarea cu o alta tulpina diferita, numita Saccharomyces eubayanus, care a prosperat in mod natural in mediul rece din pesteri. Oamenii nu au inteles pe deplin stiinta din spatele drojdiei pana in anii 1900, insa pana atunci, berea a revolutionat intreaga lume. In prezent, berea preparata si tinuta la rece este cea mai populara bautura alcoolica din lume.

Drojdia

Drojdia este folosita doar pentru a transforma zaharul in alcool si dioxid de carbon in timpul procesului de fermentatie. Sute de specii diferite de drojdie sunt folosite pentru a prepara vinul, painea, cidrul, wiskey-ul, branza, iaurt, sos de soia si orice altceva ce poarta eticheta de „fermentat”. De asemenea, drojdia mai este folosita pentru a se crea pigmenti, droguri sau medicamente si diverse arome. Datorita capacitatii sale de a produce o multime de lucruri, oamenii de stiinta de la Universitatea Wisconsin- Madison au dorit sa vada daca pot modifica tulpini de drojdie mai bine decat o face natura.

Noua lor metoda a implica utilizarea de plasmide- cercuri de ADN care pot fi inserate intr-un organism pentru a transfera o calitate genetica. Odata ce plasmidele se afla in interiorul organismului, genele celulalare se pot modifica. Astfel, oamenii de stiinta au reusit sa elimine plasmidele din noile tulpini de drojdie hibride, si sunt de parere ca pot oferi berii o noua aroma spectaculoasa. In plus, acest tip de drojdie are potentialul de a produce biocombustibil in genetica evolutionara. „Avantajele acestei tehnici constau in viteza,  eficienta si precizie”- sustine cercetatorii studiului.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *