masini autonome

Masinile care se vor conduce singure- adica autonome, inseamna viitorul, dar in loc de a speria intreaga lume, acestea incep sa fie din ce in ce mai asemanatoare cu masinile din celebrele desene animate „The Jetsons”. Dar, gandeste-te cat de tare ar fi acest lucru. Ai putea sa iti faci treaba atunci cand te indrepti inspre birou, timp in care masina ta isi va vedea de drum, fara a-ti mai distrage tie atentia.

Exista o multime de avantaje atunci cand vorbim de masinile autonome dar, in general, acestea ne ofera mai multa libertate si mai mult timp la dispozitie. Daca tehnologia va fi implementat corespunzator, inseamna ca rata accidentelor va scade semnificativ si, bineinteles, ar fi o solutie extrem de prietenoasa cu mediul inconjurator.

Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Berkeley Lab, publicat in revista de stiinta Nature si care abordeaza schimbarile climatice, afirma ca daca s-ar realiza o trecere de la sistemul de masini care utilizeaza carburant fosil la cele pe energie electrica sau autonome, nivelul de emisii cu gaze cu efect de sera s-ar reduce cu pana la 90% pana in anul 2030.

Studiul a fost realizat de catre Jeffery Greenblatt si Samveg Saxen, care au sustinut urmatoarele lucruri: „cand am inceput sa acordam o importanta din ce in ce mai mare masinilor autonome, am luat in considerare ca utilizarea de astfel de masini- ca forma a unui sistem de transport in comun- ar putea fi solutie ideala care ar reduce efectele schimbarilor climatice care ne afecteaza pe fiecare dintre noi”.

Masinile mici inseamna un consum redus de energie

Un alt mod de a reduce gazele cu efect de sera ar putea consta in utilizarea de masini mai mici- adica cu un motor mai mic. De exemplu, majoritatea masinilor care le vedem pe strada sunt de cinci persoane, insa, in masina se gaseste soferul si inca un pasager maxim- deci, exista un nivel de consum exagerat in ziua de astazi si asta datorita confortului pe care ni-l dorim.

Greenblatt sustine ca ar trebui sa ne cumparam masini pe masura: „Cele mai multe masini din lume sunt aproape goale, adica numai soferul. De aceea, nu vad de ce oamenii ar folosi masini de cinci locuri, cu motoare mari si cu consum ridicat, cand ar putea fi economici si prietenosi cu mediul si ar putea utiliza masini potrivite pentru ei, mici si care nu consuma atat de mult”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *