produse bio
produse bio

Piata produselor de tip BIO se afla de cativa ani intr-o crestere mica, dar sigura. Acestea nu se refera doar la alimente, dupa cum am crede, mai ales din reportajele televizate, cuprinzand o diversitate de produse, pe langa acestea, precum produsele de ingrijire a corpului, cosmeticele si detergentii. Cand vorbim despre acestea, cu totii ne punem insa, aceeasi intrebare, mai ales cand le vedem pretul ceva mai piperat, in comparatie cu produsele cu care suntem obisnuiti: sunt ele chiar de o calitate mai buna?

In primul rand, ar trebui sa precizez faptul ca, foarte des, romanii au tentinda sa confunde produsele BIO cu fructele si legumele pe care le cumpara din piata ori supermarketuri, potrivit unui studiu realizat acum cativa ani pentru Mediafax. De exemplu, dintre toti romanii intervievati, peste 90% sunt de parere ca un produs eco este unul sanatos, care nu a fost tratat cu pesticide sau alte chimicale. Din totalul celor chetionati, 34% au mai crezut ca acestea sunt produsele tipice traditionale, iar 30% erau de parere ca produsele bio sunt, de fapt, vegetalele. Din cauza acestei confuzii si a lipsei de informare, consumul total de produse de tip BIO de pe piata romaneasca reprezinta un procent destul de mic. Daca doriti sa incercati atat de renumitele si discutatele produse BIO, puteti intra pe www.bio-superfood.ro, de exemplu, unde se pot gasi o varietate de oferte disponibile.

Din pacate pentru romani, un produs pe care scrie „natural”, desi este, intr-adevar, realizat din ingrediente naturale, pot sa contina conservanti sau coloranti, ba chiar hormoni de crestere, pesticide sau antibiotice. Produsele BIO, pe de alta parte, sunt facute doar din ingrediente naturale, non-sintetice, ca plantele, fructele sau apa, dar, si mai important, acestea provin din culturi fara pesticide, compusi sintetici sau aditivi chimici.

Revenind la intrebarea din primul paragraf, alimentele de tip BIO sunt cu mult mai gustoase decat cele non-organice, potrivit unui studiu efectuat recent si publicat in jurnalul „Food Quality and Preference”. In cadrul acestui studiu au fost testate trei produse BIO si calitatea lor: iaurtul, fursecurile si chipsurile din cartofi. Pentru a obtine un rezultat obiectiv, s-au folosit atat produse organice, cat si non-organice. Participantii la test au concluzionat ca produsele BIO sunt mai bune la gust, dar si mai sarace in grasimi si calorii. Ironic, acelasi studiu a aratat ca persoanele care cumpara si consuma acest tip de produse nu considera ca acestea ar fi mai aromate sau ca ar avea valori calorice mai mici.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *