„Pentru prima data in istoria psihologiei, exista o cale de a accesa sentimentele ascunse intr-o modalitate mai sigura, care ajuta reducerea suferintei umane. In esenta, aceasta este prima stiinta de psihoterapie”- Dr. Arthur Janov. Psihologii sustin ca exista mai multe motive pentru care oamenii tipa- sunt nervosi, speriati sau sunt in durere. Unii ar putea spune ca tipatul este un lucru rau, insa stiinta a descoperit ca acest lucru ar putea avea o multime de beneficii asupra ta.

Dr. Arthur Janov a inventat Terapia Primala la sfarsitul anilor 1960. Ei bine, aceasta este o practica care permite pacientului sa se confrunte cu emotiile sale cauzate de o trauma din trecut, si cu ajutorul careia reuseste sa renunte la emotii. Acest tip de tratament are intentia de a vindeca orice boala mintala de care pacientul sufera din cauza unei traume. In cele mai multe cazuri, pacientii dr. Janov incep sa tipe catre finalul sedintei de terapie- desi acest lucru nu facea parte din terapia initiala. Astfel, psihologul a descoperit ca tipatul a fost util in cazul unui pacient, iar din aceasta cauza a decis sa mearga mai departe, efectuand un experiment in acest sens. Janov a sustinut ca, la finalul sedintelor, dupa ce pacientii tipau, acestea deveneau „complet alti oameni, alerti  si pareau sa se inteleaga pe ei insisi”.

Cu toate ca intentia initiala a acestei practici nu a fost aceea de a face ca pacientii sa inceapa sa tipe, se pare ca o sesiune de tipat chiar ajuta oamenii sa devina mai fericiti, se elibereaza de stres si pot sa isi reincarce bateriile.

Metode de practicare a tipatului:

Primul pas: Trebuie sa fii singur- daca esti undeva inconjurat de oameni, probabil ca nu e cea mai buna idee sa incepi sa tipi, pentru ca iti vei speria colegii de camera sau familie. Insa, odata ce gasesti un loc unde stii ca esti numai tu, poti face acest lucru.

Pasul doi: Gandeste-te la lucruri care te-au ranit sau la cele care te-au suparat. Poate fi orice, de la momente neplacute traite in copilarie pana la ceva recent care te-a facut sa plagi.

Pasul trei: Tipa! Elibereaza-te: poti sa plangi si sa tipi atat de tare pe cat vrei tu. De asemenea, daca esti in natura, poti sa iti versi nervii pe pietre, de exemplu, aruncandu-le in rau.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *