Unii ar putea crede ca pilotii de Formula 1 sunt adevarati lenesi, la urma urmei tot ce fac acestia este sa stea intr-o masina si sa conduca. Nimic mai fals, pilotii de Formula 1 sunt printre cei mai bine pregatiti atleti din lume.
Pe parcursul unei curse F1 pilotii sunt supusi unor forte si eforturi considerabile. Fortele G care actioneaza asupra pilotilor sunt foarte mari. Intr-un viraj de mare viteza, pilotii pot simti o greutate de 25 de kilograme in plus doar la nivelul gatului. De asemenea casca pilotilor poate ajunge la o greutate de 7 kg in aceleasi conditii.
Fortele se amplifica in cazul in care vorbim de fortele G longitudinale. Acestea apar in momentul accelerarii sau franarii. In aceste cazul pilotii pot fi supusi unor forte care ajung pana la 3G. In traducere libera, pilotii pot ajunge sa cantareasca de 3 ori mai mult decat in mod normal.
Efortul fizic la care sunt supusi pilotii de Formula 1 este enorm. De aceea trebuie sa mentina un stil de vita sportiv si sa intretina exercitii fizice de forta si anduranta pentru a putea face fata unei curse de F1.
Gatul
Gatul este probabil cea mai importanta parte a corpului in F1. Pilotii au un aparat special care il folosesc pentru antrenarea muschilor gatului. Astfel acestia isi maresc rezistenta si forta muschilor din gat.
Inima
Formula 1 este un sport deosebit de solicitant. Pilotii trebuie sa faca exercitii de alergare, cross-training, si ciclism, totul pentru a intretine un anumit ritm cardiac pentru perioade lungi de timp. Multi spun ca F1 este un sport care se apropie foarte mult de maraton. Pilotii trebuie sa reziste perioade indelungate de efort fara a obosi. Nu e ca in fotbal unde jucatorii pot lua mici pauze de la alergat si au o pauza intre reprize. Timp de o ora si jumatate, cat dureaza o cursa de F1 in medie, pilotii trebuie sa fie mereu pregatiti.
Chiar este un sport solicitant, desi nu pare deloc. Am facut carting in tinerete si pot spune ca si atunci se simtea nevoie conditiei fizice. Surprinzator, dar este un adevarat sport!