NASA a primit o suma in valoare de 80.000 de dolari pentru a investiga efectele calatoriei in spatiu asupra herpesului. Oamenii de stiinta spera sa inteleaga rata mutatiei si de ce simptomele virusului se inrautatesc atunci cand se pleaca de pe Pamant. „Scopul acestui studiu este acela de a determina schimabrile din diversitatea genomului si a mutatiilor ce sunt prezente in virusul herpes, identificat in probele de urina si saliva a astronautilor, colectate inainte, in timpul si dupa zborul in spatiu”- declara NASA.

Astfel, NASA a primit ajutor financiar, dar si un laborator in cadrul Universitatii din Florida, pentru a analiza si a intelege efectul zborurilor spatiale asupra stabilitatii si diversitatii virusului herpes. Luna trecuta, organizatia a primit alti 15.000 de dolari pentru a realiza acest studiu. NASA a explicat ca vor analiza probele de urina si saliva preluate de la astronauti, studiul concentrandu-si atentia asupra patru tipuri diferite de herpes: Herpes simplex sau herpes oral, Epstein-Barr, infectia cu Varicella- care determina varsatul de vant si Herpes Zoster- cel responsabil pentru aparitia zonei Zoster. „Cel putin patru dintre acestea- Epstein Barr virus- EBV, Varicella zoster virus- VZV, Cytomegalovirus– CMV, si Herpes simplex virus 1 -HSV1- din cele opt cunoscute omului, reprezinta infectii pe termen lung, care s-au reactivat din cauza zborului in spatiu. Faptul ca zborul in spatiu este cunoscut pentru ca determina cresterea si frecventa virusului herpes, stabileste un mediu biologic pentru reactivarea si replicarea virusului”- sustine NASA.

Astronautii sufera de Zona Zoster

Oamenii de stiinta vor colecta si analiza saliva si urina fiecarui astronaut implicat in studiu, inainte de a pleca intr-o misiune spatiala.

In anul 2012, NASA a publicat un articol in care explica de ce atat de multi astronauti sufera de zona Zoster dupa ce se intorc dintr-o calatorie spatiala. „Opt virusi herpes se afla deja in corpul uman. Practic, toata lumea e infectata cu unul sau mai multi virusi de acest gen. Astfel, virusul este deja prezent in organismul astronautilor”. Cu toate acestea, NASA inca nu isi explica de ce virusul se reactiveaza in spatiu.

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *