Delta Dunarii este a doua ca marime dintre deltele europene si cea mai bine conservata dintre acestea. Avand o intindere de 3.446 km2, este situata in cea mai mare parte pe teritoriul Romaniei si partial in Ucraina. Aceasta a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, fiind clasificata drept rezervatie a biosferei la nivel national in Romania si drept parc national in Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii.

delta dunariiAceasta aduna pe teritoriul sau 29 de tipuri de habitate, de la ape statatoare si lagune costiere, pana la stepe, pajisti si paduri. Flora ocupa 78% din suprafata sa, fiind reprezentata in mare parte de vegetatia specifica zonelor umede, precum stuful, papura si rogozul, in amestec cu salcia pitica. Mici padurici ocupa 6% din suprafata ei, fiind alcatuite din salcie, plop, frasin si arin, crescand pe grindurile fluviatile care sunt periodic inundate. Ochiurile de apa sunt acoperite cu vegetatie acvatica plutitoare care ocupa 2% din suprafata deltei. Trebuie mentionate si padurile alcatuite din arbori, precum stejarul brumariu si pedunculat, plopul tremurator si ulmul, fiind binecunoscute padurile Letea si Caraorman. Padurea Letea este cea mai veche rezervatie naturala din Romania, iar padurea Caraorman, desi mult mai recenta, se remarca prin speciile seculare de stejar, unul dintre exemplare avand varsta de 400 de ani. Mai merita mentionate si plantele agatatoare, precum hameiul si curpenul.

Delta curpinde 45 de specii de peste de apa dulce si peste 360 de specii de pasari, fiind locul unde milioane de pasari din Africa, Asia si restul Europei vin pentru a cuibari sau doar in tranzit, poposind pentru o perioada pe teritoriul tarii. Cele mai cunoscute „locuitoare” ale regiunii sunt pelicanii (simbol al Deltei Dunarii), lebada, egreta, acvila, prundasul, starcul si rata salbatica. Dintre peste, se remarca stiuca, scrumbia, tiparul si somnul.

Printre mamiferele intalnite se numara mistretul, vidra de rau, nurca europeana, hermina mica, bizamul, dihorul patat, sacalul auriu, iepurele de camp, ariciul si popandaul, iar reptilele sunt prezentate, printre altele de catre vipera, sarpele de alun, soparla cenusie, broasca testoasa de balta, precum si cea de uscat sau tritonul.

Pe langa atractia faunistica si floristica, se pot organiza excursii in Delta Dunarii sau in apropierea sa pentru a vizita obiective de interes turistic, precum moscheea Azizyie, cetatea Argamum-Orgame sau sit-ul arheologic al asezarii greco-indigene din satul Salcioara.

Delta Dunarii reprezinta una dintre atractiile turistice cele mai importante ale Romaniei, beneficiind de 88.021 de turisti sositi anul trecut, din care 56.722 au fost romani, iar 31.299 straini, in special din Uniunea Europeana.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *