studiu zambet

Adesea ni se spune sa zambim atunci cand trebuie sa stam in fata camerei pentru a fi fotografiati. Cu toate acestea, realizarea unui fotografii nu insemna numai zambet in trecut- sustin oamenii de stiinta, care au analizat mai multe fotografii pentru a determina modul in care zambetul pentru fotografia a evoluat de-a lungul timpului.

„Albumele foto scolare sunt potrivite pentru acest test, deoarece ofera o imagine clara a generatiilor: varsta ramane constanta, asa ca ne este mai usor sa analizam zambetul din fotografii de-a lungul anilor”- sustine Shiry Ginosaur, cercetator al acestui studiu.

Asadar, Ginosar si echipa sa de oameni de stiinta au analizat aproape 38.000 de portrete ce au fost realizate intre anii 1905 si 2013. Fotografiile au fost clasificate in functie de sex, dupa care imaginile fiecarui deceniu erau combinate pentru a da nastere caracteristicilor faciale tipice unei anumite perioade de timp. Ei bine, un lucru s-a remarcat in special: zambetul.

Evolutia zambetului

Oamenii de stiinta au reusit sa cuantifice intensitatea zambetului prin masurarea curbei buzelor. Asadar, potrivit oamenilor de stiinta, se pare ca barbatii aveau un zambet la inceputul secolului cu o curbura a buzelor de 0.5 grade, aceasta linie schimbandu-si pozitia cu pana la 9.5 grade pana in anul 2005. Intre timp, zambetul femeilor de la inceputul secolului era de 1.2 grade, iar pana in anul 2005 a ajuns sa fie curbat cu 13.5 grade.

Schimbarea curburii buzelor este atribuita obiceiurilor oamenilor de-a lungul anilor. La sfarsitul secolului XIX, oamenii au adoptat aceeasi expresie ca si in cazul picturilor: o expresie serioasa era mai usor de mentinut pana cand o pictura era finalizata. Pe langa zambet, oamenii de stiinta au reusit sa identifice anumite aspecte tipice fiecarui deceniu analizat, cum ar fi coafura tipica sau modelul de ochelari purtat. Pe de alta parte, oamenii de stiinta isi doresc sa extinda acest studiu pentru a descoperi si alte lucruri interesante care s-au schimbat la oameni de-alungul timpului.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *