Vara a sosit, iar insectele sunt pretutindeni. Tantarii sunt principalii nostri inamici. Uram bazaitul si piscaturile rosii provocate de acestia. Apelam la tot felul de metode pentru a ne proteja pielea si sanatatea de intepaturile lor: plase de insecte, spray-uri anti-insecte pentru piele sau de uz extern, aparate ani-insecte si multe altele. Insa toate acestea pot fi costisitoare.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt simpli, iar capcana construita este una eficienta si eco.
Ai nevoie de:
- 1 sticla de plastic de 2 litri
- 1 cutit sau un cutter
- 200 ml de apa calduta
- 50 de grame de zahar
- 1 gram de drojdie
- 1 ziar sau o folie neagra din plastic.
6 pasi de urmat:
- Scoate dopul sticlei de plastic. Taie treimea superioara a sticlei cu ajutorul unui cutit sau a unui cutter. Nu arunca partea superioara (cu dopul) detasata.
- In sticla ramasa dupa taiere amesteca cei 200 ml de apa calduta cu cele 50 de grame de zahar
- Dupa ce s-a racit amestecul de zahar si apa, adauga drojdia pulbere sau o bucatica de drojdie proaspata. Nu este necesar sa amesteci din nou.
- Intoarce partea superioara a sticlei (cu gaura pentru dop) in jos si pune-o in sticla plina cu zahar, apa si drojdie. Gatul sticlei nu trebuie sa atinga lichidul de pe fundul sticlei.
- Inveleste sticla in ziare sau folia neagra din plastic pentru ambalat.
- Plaseaza capcana pentru tantari intr-un colt intunecat si racoros al camerei si asteapta sa vezi cum cad prada insectele, pentru ca tantarilor le plac zonele intunecate si racoroase.
Combinatia de zahar, apa si drojdie ademeneste tantarii care vor intra in capcana prin gatul sticlei inversate, dar nu vor mai reusi sa iasa. Drojdia fermenteaza cu zaharul si apa, produce un alcool care ameteste tantarul, ii slabeste capacitatea de a zbura si cade in lichid.