USB

Pana la urma, marile companii producatoare de telefoane mobile, tablete, si alte echipamente asemanatoare s-au pus de acord asupra unui standard de incarcare, dupa ani (sau chiar decenii) de adaptoare care mai de care, fiecare sub licenta proprietate a companiei respective. Totusi, o usoara fragmentare se remarca deja, referindu-ne aici la noul conector USB de tip USB-C, care ar putea sa inlocuiasca in totalitate USB-ul clasic in curand. In afara de conectorul Lightning de la Apple, cam toti producatorii din lume s-au aliniat totusi standardului USB.

Cu 10 ani in urma trebuia sa fii mereu atent la ce transformator conectezi fiecare gadget, de multe ori acestea nefiind nici macar marcate corespunzator.  Acum este mult mai simplu. Exista 4 specificatii USB (1.0, 2.0, 3.0 si 3.1). USB 3.0 este cel mai intalnit in zilele noastre. In orice retea USB exista o „gazda” si un „client”. In general, PC-ul -sau laptopul- va fi gazda si telefonul mobil va fi clientul. Asta inseamna ca sensul curentului va fi dinspre computer spre telefonul mobil, incarcandu-l. Datele pot circula, insa, in ambele directii.

Standardele 1.0 si 2.0 asigurau un curent de incarcare de 500 mA (0.5 A); USB 3.0 a crescut aceasta valoare la 900 mA. USB 3.1 suporta viteze de pana la 10 Gbps si curenti de pana la 3000 mA (3 A) pe linia de +5 Volti. USB-C este un conector complet diferit; in primul rand, el este perfect simetric, putand fi introdus oricum in priza.

Bateria telefonului

Referitor la stricarea bateriei telefonului daca este folosit un incarcator necorespunzator, raspunsul este ca, in principiu, nu se poate strica nimic daca un anumit echipament care a fost prevazut, de exemplu, cu un charger de 1000 mA este incarcat, printr-un cablu USB, la un charger de 2000 mA. In general, aceasta gestiune este facuta de soft-ul bateriilor gadget-urilor, neexistand absolut deloc pericolul de supraincarcare, supraincalzire sau explozie. Invers, daca un dispozitiv a venit cu un incarcator de 2000 mA si este alimentat prin USB la un incarcator de 1000 mA nu este nici o problema, diferenta fiind ca acesta se va incarca mai incet.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *