Rosiile sunt printre cele mai raspandite si consumate fructe.  Sunt o sursa importanta de antioxidanti vitali pentru organismul nostru. Nici vitamina A, vitaminele C, E, K si licopen care stimuleaza metabolismul, nu lipsesc bineinteles.

Rosiile protejeaza ADN-ul celular, are proprietati antiinflamatoare, combate reumatismul dar si obezitatea. De asemenea previne riscul aparitiei osteoporozei dar si a cancerului.

Contin acid folic care este foarte important in fabricarea globulelor rosii dar si in combaterea anemiei. Rosiile contin cantitati considerabile de fier, fosfor, potasiu, magneziu si calciu, acizi organici ce au un rol foarte important pentru sistemul digestiv.

Daca consumati zilnic rosii proaspete ve-ti creste rezistenta oaselor, precum si a articulatiilor. Imbunatesesc de asemenea si asimilarea calciului si inhiba procesele degenerative.

Persoanele care consuma rosii au vasele de sange mai curate si o inima mai sanatoasa. Probabil nu stiati ca 90% din continutul rosiei este apa biologica, care este foarte usor de asimiliat de catre organismul nostru. Aceasta apa ne da un plus total de minerale precum si un mixt de vitamine.

Sucul proaspat de rosii actioneaza asurta organismului ca un energizant accelerand absorbtia zaharului din sange, astfel eliminand toxinele din organism, in mod special din ficat. Frunzele rosiei au si ele proprietati medicinale fiind folosite in tratarea diferitelor eczeme  sau pentru intepaturile de diferite insecte si chiar in cazul reumatismului.

De asemenea in uzul extern sucul de rosii este un remediu excelent pentru arsurile solare. Rosiile imbunatatesc vederea, dar si  previn afectiunile oculare cauzate de inaintarea in varsta prin actiunea vitaminei A, luteinei si zeaxantinei, antioxidanti care protejeaza retina.

De asemenea rosiile previn infectiile urinare, ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si scad riscul de diabet zaharat de tip 2.

Cea mai mare rosie din lume cantareste 3,5 kilograme fiind mancata de un fermier pe nume Gordon Graham of Edmond, care a taiat rosia respectiva si a facut sandvisuri pentru 21 de membri din familia sa.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *