ISIS
ISIS

Statul Islamic, denumit alternativ Statul Islamic din Irak si Levant sau Statul Islamic din Siria si Levant este o grupare extremista de rebeli islamici care controleaza teritorii din Irak si Siria; potrivit unor surse, acestia controleaza si regiuni din Libia si Nigeria. Denumirea de ISIS provine de la numele in engleza al gruparii, Islamic State of Iraq and Siria, precum si ISIL, care inseamna Islamic State of Iraq and the Levant. Gruparea are si operatiuni sau afiliati in Liban, Egipt, dar si in alte zone din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Africa de Vest, precum si in Asia de Sud si de Sud-Est.

Grupul este cunoscut in araba drept „ad-Dawlah al-Islāmiyah fīl-ʿIrāq wash-Shām”, astfel aparand acronimul Da’ish, Da’eesh sau DAESH, echivalentul arab pentru ISIS/ISIL. Pe 29 iunie 2014, grupul s-a autoproclamat drept califat mondial, Abu Bakr al-Baghdadi fiind numit calif, numindu-se „Statul Islamic” (ad-Dawlah al-Islamiyah). Noul nume si ideea de califat a fost criticata si condamnata la nivel international, Natiunile Unite, o serie de guverne si grupuri mainstream de musulmani refuzand sa-l recunoasca. Fiind califat, acesta considera ca are autoritate religioasa, politica si militara asupra tuturor musulmanilor, din intreaga lume si ca: „legalitatea tuturor emiratelor, grupurilor, statelor si organizatiilor devin nule prin expansiunea autoritatii khilafah (califatului) si sosirea trupelor sale in zonele respective.” Foarte multe comunitati, atat islamice cat si non-islamice considera grupul ca fiind nereprezentativ pentru islamism.

ISIS este cunoscuta pentru propaganda pe web si prin media sociala, care contine videoclipuri cu decapitarile soldatilor, civililor, jurnalistilor si asistentilor umanitari, precum si distrugerea deliberata a monumentelor istorice din zonele ocupate, inclusiv orase istorice in care a fost pus explozibil.

Gruparea doreste subordonarea tuturor musulmanilor din lume la ideologia lor, dorind sa atraga tot mai multi oameni de partea lor, pentru a-l sluji pe profetul Mohamed. al-Baghdadi este considerat urmasul profetului, adeptii lui sustinand ca au dovezi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *