Daca ai o idee de business si acel spirit de antreprenor, nimic nu te opreste sa iti incepi propria afacere. Pe foarte multi ii incanta ideea de a fi propriii sefi – nu raspund decat catre ei insisi, iar reusita depinde doar de hotararile pe care le iau in cunostinta de cauza. Desi la multi exista spiritul de antreprenor, nu este singurul lucru de care este nevoie pentru a duce o afacere catre succes, chiar de la bun inceput.
Se impun de cele mai multe ori discutii cu specialisti in ceea ce priveste contabilitatea, discutii cu avocati ori specialisti in standarde de calitate care ofera antreprenorului recomandarile necesare pentru ca primii pasi in infiintarea business-ului sa nu fie gresiti.
Un lucru important pe care trebuie sa il ai in vedere ca antreprenor este alegerea numelui de brand. Trebuie sa te asiguri ca viitoarea companie are un nume unic, pe care il poti rezerva la Registrul Comertului. La fel pentru business va trebui sa achizitionezi si domeniul online care va asocia afacerea si cu mediul internetului.
Ca antreprenor trebuie sa te pui la punct si cu toate aspectele legale. Trebuie sa intelegi ce reguli, licente si taxe va trebui sa platesti. Dupa o cercetare initiala individuala pe care o poate face oricine, este indicata si o discutie cu specialisti in drept, avocatura, legislatie, taxe si impozite etc. Un expert contabil sau un cabinet specializat pe contabilitate te va face de asemenea sa intelegi, prin intermediul expertilor, de cheltuielile pe care ti le va genera business-ul. De asemenea de avut in vedere sunt si aspectele legate de calitate. Clientul va trebui sa fie tot timpul multumit de ceea ce ii oferi, iar pentru a te asigura ca acest lucru se intampla, pentru produsele sau serviciile pe care le vei oferi poti sa obtii certificari de conformitate cu standardele internationale. Mai multe detalii despre aceste standarde poti gasi pe iqcr.ro.
Aminteste-ti ca desi ti se pare ca poti face totul de unul singur – poti gestiona desigur pe cont propriu afacerea, in prima faza, in fapt situatia nu sta chiar asa. Ca orice business, va viza dezvoltarea, iar la un moment dat va trebui sa delegi din responsabilitati. Este inevitabil pentru crestere, iar astfel va trebui sa iti gasesti aliati, persoane de incredere care sa te ajute. Printre acestia se pot numara specialisti in marketing, aprovizionare, desfacere, contabili, avocati si altii care devin parteneri de incredere si un sprijin pentru business.
Inceputul poate fi dificil, insa nu trebuie sa te descurajezi. Chiar daca in prima faza dupa lansarea afacerii va trebui sa muncesti chiar si cate 60-80 de ore pe saptamana, doar prin perseverenta vei putea reusi. Iti trebuie doar persoanele potrivite alaturi, care sa te sustina cu sfaturi si recomandari. Va trebui sa eviti cheltuielile inutile, in acelasi timp sa nu neglijezi acele cheltuieli care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea afacerii. Este necesara atat o investitie de capital cat si de timp considerabil si munca pentru ca reusita in afaceri sa fie garantata. Dificil dar nu imposibil, urmand aceste recomandari vei reusi sa faci primii pasi catre un business de succes.