Cand te uiti la stele, la ce te gandesti? Ca poate nu suntem singuri? Cat de vast poate fi?
Sunt multe curiozitati despre spatiu, iar noi nu stim raspunsul la toate. Stim ca este foarte mare si frumos, dar nu stim exact cat de mare si cat de frumos.
Unele lucruri pe care le stim insa vi le putem impartasi :
- Stelele Neutron se pot invartii cu 600 de rotatii pe secunda.
Stelele Neutron sunt unele din posibilele puncte de final evolutionare ale stelelor mari. Sunt nascute dintr-o exploze de stea supernova si se invart extrem de rapid in consecinta cu fizicile sale. Acestea se pot roti de 60 de ori pe secunda cand sunt nascute, si in circumstate speciale pot ajunge pana la 600 de ori pe secunda.
- Tot spatiul este mut
Undele sonore au nevoie de un mediu pentru a trece. De vreme ce nu exista atmosfera in spatiu, spatiu va fi intotdeauna tacut.
Te poti intreba cum vorbesc astronautii intre ei, ei bine spre norocul lor, undele radio calatoresc prin spatiu.
- In cunoscutul univers exista nenumarate stele
In principiu nu avem idee cate stele sunt in univers. Acum incercam sa ne dam seama cate stele exista in galaxia noastra.
- Urmele lasate de astronauti de pe Apollo vor ramane macar 100 de milioane de ani
Din moment ce luna nu are atmosfera, nu este vant sau apa pentru a eroda sau sterge urmele astronautilor. Asta inseamna ca urmele de papuci, de roti, ale navei si materialele vor fi pastrate pe luna un timp foarte indelungat.
Totusi acestea nu vor ramane pentru totdeauna acolo. Luna este un mediu dinamic, fiind constant bombardat cu micrometeoriti ceea ce inseamna ca eroziunea se intampla, doar ca foarte incet.
- Daca doua piese din acelasi metal se ating in spatiu se vor uni
Acest efect fantastic se numeste sudare la rece. Se intampla fiindca atomii piesei de metal individuale nu au de unde sa stie ca sunt piese diferite de metal, asa ca se unesc. Acest lucru nu se poate intampla pe pamant, deoarece exista aer si apa sa separe piesele.