Copilul este o persoana foarte importanta din viata noastra. Facem diferite eforturi pentru ca totul sa decurga bine iar la maturitate copilul sa aiba parte de toate lucrurile bune. Totusi, facem diferite greseli atunci cand ne educam copilul. Iata ce trebuie sa stii si ce nu trebuie sa ii spui niciodata copilului:

Desigur, cuvantul in sine nu este ceva rau, ci frecventa cu care il utilizezi si mai ales momentele alese. Daca il folosesti de fiecare data cand copilul tau face ceva, ii poti crea dependenta. El va cauta “validarea” ta sau a altuia la fiecare pas pe care il va face si nu va continua drumul pana cand cineva nu-i spune ca a facut bine pana acolo.

Este foarte usor atunci cand copilul vrea ceva sa-i spui “Nu avem bani”, “Nu ne permitem”. Acest lucru ii poate transmite copilului mesajul ca nu aveti o stabilitate financiara, iar asta il poate speria, sau ca nu stii sa gestionezi banii. Vei reusi sa-l bagi intr-o confuzie si mai mare daca azi ii spui ca nu ai bani, iar maine cumperi pentru tine sau casa ceva scump, chiar daca este ceva ce ai nevoie.

Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *