Auzim din ce in ce mai multi tineri care nu stiu incotro trebuie sa apuce dupa terminarea studiilor. Stim cu totii ca este destul de dificil sa gasim un loc stabil de munca, o slujba care sa asigure un trai cel putin decent.
Totusi, foarte multi tineri se afla in dificultate atunci cand trebuie sa aleaga o facultate deoarece nu isi dau seama care sunt locurile de munca care pot fi ocupate la sfarsitul studiilor.
Unii aleg sa urmeze o facultate, in timp ce altii aleg o scoala postliceala care le asigura cunoasterea unei meserii. Exista tineri care opteaza si pentru scolile de cariera deoarece acestea le garanteaza o oarecare siguranta in gasirea unui loc de munca. Un exemplu demn de urmat este scoala de cariera la VIPPLS. Aici tinerii au posibilitatea de a-si folosi in mod constructiv abilitatile, gasindu-si usor un loc de munca la finele cursurilor.
Pentru ca cea mai mare parte a tinerilor aleg sa urmeze o facultate, in continuare vom discuta despre variantele pentru ocuparea unui loc de munca, in functie de specializare. Iata ce trebuie sa stiti:
Administratie si Afaceri
In ciuda faptului ca Romania se afla in criza financiara de ceva vreme, exista posiblitati variate de angajare care apartin acestui domeniu. Absolventii acestor facultati pot deveni specialisti cu functii la diferite niveluri ale administratiei publice. In aceeasi masura, tinerii pot ocupa locuri si in alte structuri publice si pot deveni oameni de afaceri, contabili, markeri sau interprinzatori privati.
Filosofie
In ciuda faptului ca am crede ca facultatea de Filosofie poate ingradi libertatea de a alege un post de munca, acestea fiind considerate destul de putine, trebuie sa stiti ca facultatea de Filosofie este foarte buna deoarece absolventii pot deveni specialisti in domeniul publicitar, specialisti in relatii publice, jurnalisti sau manageri. De asemenea, o mare parte a absolventilor de Filosofie aleg sa fie profesori preuniversitari si universitari in cadrul unor institutii europene.
Geografie
Facultatea de Geografie este foarte interesanta, deoarece absolventii pot deveni cercetatori in domeniul de cercetare si de dezvoltare in cadrul protectiei mediului, in institutii private si specializate de cartografie, topografie si cadastru, in turism sau urbanism. De asemenea, tinerii pot fi analisti in probleme de mediu, topografi, specialisti in proleme de geopolitica, meteorologi, hidrologi, paleontologi, inspectori de mediu sau specialisti in monitorizarea mediului inconjurator.
Jurnalism
O facultate de Jurnalism va poate transforma intr-un veritabil jurnalist in mass-media: radio, televiziune, reviste, agentii de presa, ziare. Fiecare meserie isi are avantajele si dezavantajele sale, iar alegerea este a fiecarui student in parte.