Comunicarea este unull dintre cele mai importante lucruri. Abilitatile de comunicare eficienta in afaceri pot sa para de speriat prin denumire, insa nu sunt atat de dificil de dezvoltat si de implementat. Comunicarea in afaceri poate fi orala sau scrisa, insa trebuie sa fie si formala. In continuare prezentam cateva sfaturi pentru mentinerea unei comunicari eficiente, sfaturi care desi poate sunt cunoscute de majoritate, nu sunt urmate de fiecare data.
1. In orice afacere, totul trebuie sa fie legal. Este deci recomandata pastrarea de dovezi scrise pentru toata corespondenta si comunicarile. Spre exemplu, daca se da o comanda de confectionare de piese, trebuie sa fie facuta in scris. De multe ori in lumea corporatista cererile verbale sunt foarte utilizate, cu toate acestea tot ce este scris serveste drept dovada.
2. A asculta este foarte important intr-o afacere. O persoana trebuie sa stie diferenta dintre auditie si ascultare. Trebuie sa asculti, sa acorzi atentie si sa intelegi fiecare cuvant si expresie pe care interlocutorul incearca sa ti-o comunice. Daca esti atent la ce iti spune cineva, te va respecta pentru asta.
3. Chiar daca ai deja un raspuns format in minte, nu fi prea direct, nu reactiona in vreun fel pana cand nu esti complet sigur despre ceea ce vei raspunde. Vei fi astfel mai bine informat si vei prezenta mai multa incredere persoanei cu care vorbesti, pentru ca nu vei lua o decizie pripita.
4. Daca incepi o comunicare in scris cu o persoana, pastreaza un limbaj clar, cat mai lipsit de ambiguitati. Aceeasi politica trebuie urmata si pentru conversatii. Nu trebuiesc folositi termeni vagi, trebuie sa stii precis ceea ce vrei sa spui. De asemenea limbajul trebuie sa fie unul abordabil, comunicarea in afaceri se bazeaza si pe abilitatile internersonale si pe un vocabular familiar. Trebuiesc evitate cuvintele bombastice si pastrarea unui registru conversational normal, cotidian. In acest fel nici receptorul nu va fi intimidat, dimpotriva, se va simti mai confortabil si mesajul cu siguranta va fi receptionat.
In afara de indeplinirea tuturor punctelor mentionate anterior, secretul de a fi mai bun decat ceilalti in comunicarea eficienta in afaceri tine de aspecte precum formalitate, confirmarea tuturor telefoanelor si emailurilor transmise, feedback, in acest fel vei detine controlul si te asiguri ca nu exista nici un neajuns in comunicarea eficienta in afacerea ta.