In societatea in care traim, divortul sau separarea sunt lucruri normale atunci cand un cuplu casatorit nu mai reuseste sa se inteleaga. Dar, poate ca gandul la divort te pune pe ganduri, deoarece nu stii care sunt procedurile implicate in tot acest proces. Ei bine, legile nationale de divort sunt cele care vor determina pasii pe care trebuie sa ii urmezi pe tot procesul divortului. Astfel, aici sunt descrise, pe scurt, succesiunea de evenimente ce trebuie indeplinite in cazul divortului. De asemenea, trebuie sa tii minte ca fiecare divort este diferit, iar aceste proceduri descrise in continuare nu reprezinta nimic altceva decat liniile generale ale unui divort.

Separarea legala

In primul rand, un divort poate dura intre 1 si 8 luni- in functie de tipul de divort dar si de complexitatea cauzei. De asemenea, divortul se realizeaza la judecatoria localitatii unde cel putin unul din cei doi soti locuieste acolo.

De obicei, divortul poate fi de mai multe feluri: prin acord, din cauza unor motive bine intemete, din vina comuna sau a unuia dintre soti. Astfel, cel mai usor tip de divort este cel ce se face prin acord comun intre ambii soti si poate fi realizat numai in cazul in care a trecut mai bine de 1 an de la casatorie. De asemenea, aceasta este cea mai ieftina si mai simpla solutie de divort.

In ceea ce priveste divortul din motive bine intemeiate, instanta trebuie sa constate anumite aspecte, printre care: motivele divortului afecteaza serios relatia dintre cei doi si nu mai exista posibilitatea continuarii casatoriei. Motivele acestui tip de divort pot fi diverse, insa cele mai comune cauze sunt: infidelitatea, actele de violenta sau consumul excesiv de alcool sau alte substante. In cazul divortului din vina unuia sau a ambilor soti, acestia trebuie sa convinga instanta ca raporturile dintre ei sunt grav vatamate, iar casatoria nu mai poate continua in conditii normale.

Incredintarea copilului

In cazul in care exista unul sau mai multi minori in cadrul casatoriei, in urma analizei anchetei sociale, instanta va decide carui parinte vor fi incredintati minorii. De asemenea, pe langa criteriile analizate in raportul anchetei sociale- posibilitatile materiale ale parintilor, varsta si sexul copilului, posibilitati de dezvoltare morala, fizica etc.- instanta este obligata sa ii asculte pe ambii parinti si, daca copilul are varsta de 10 ani implinita, va fi si el audiat.

Apeleaza la ajutorul unui avocat

Procesul de divort nu ar trebuie sa fie o chestiune complicata, mai ales daca gasesti si un avocat bun. In acest sens, serviciile oferite de avocat pentru divort Cluj includ asistenta si consiliere in ceea ce tine de procedura de divort. Astfel, expertii de la fiecare societatea civila de avocatura  au o experienta larga in acest domeniu, reusind sa solutioneze toate aspectele ce tin de desfacerea unei casatorii. De asemenea, avocatii ofera reprezentare, pe baza procurii autentice, in situatii diverse, precum: divort, stabilirea si incredintarea minorilor, pensia de intretinere, partaje, incheierea conventiilor matrimoniale, schimbarea regimului matrimonial etc.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *